Obsesiv, ma intriga o intrebare adresata de unele persoane care se ocupa cu recrutarea in diverse companii:
,,Ce asteptari salariale aveti?”
Scuzati-ma, eu cred ca sunteti tampiti sa adresati o astefel de intrebare atunci cand voi sau compania, afisati un ditamai anuntul de angajare.
La fel, ca recrutor daca afisezi un anunt de cautare si selectie de personal, sa folosesti o astfel de intrebare oricand pe parcursul selectiei asta denota lipsa crasa de profesionalism, asta arata ca esti atat de tampit incat nu folosesti nici macar o grila de salarizare in cercetarea ta. Cine ar vrea sa-si depuna CV-ul la prosti?
Nu este de mirare ca primiti CV-uri si intalniti persoane mai tampite ca voi.
Daca vrei sa stii ce asteptari salariale are persoana interesata de cererea ta, caci boule/vaco, tu ai o necesitate de aceea ai afisat un anunt cu ,,angajez”, atunci uita-te chiar acum in portofelul propriu si la cheltuielile personale.
Necesitatile tale de existenta sunt si ale mele. In concluzie, asteptarile tale si nevoile tale salariale ar trebui sa fie un criteriu de plecare. La care poti sa adaugi: daca soliciti tinuta de afaceri mai adaugi costurile a doua costume, patru camasi, doua perechi de pantofi etc, pe an. Daca vrei punctualitate adaugi costuri cu transportul (masina, taxi). Daca ai nevoie de profesionalism mai adaugi ceva. Si tot asa pana iti da suma pe care o vei propune tu ca angajator, ca persoană care are nevoie de un om sa ii faca treaba propusa, suma pe care o vei afisa in anuntul de angajare. Poate asa nu vor mai veni la tine doar cei care accepta sa traiasca subuman, la un nivel de subzistenta (in cazul in care nu oferi un salariu decent) sau doar cei ce stiu ca pot trai cu cat crezi tu ca valoreaza munca lor. Cu ocazia asta ne scutesti si pe noi, dar si pe tine de pierdut timpul cu CV-uri si cu intalniri.
Ofera un salariu optim si vei avea cel putin un om bine pregatit si multumit care iti va aduce profit tie, ca patron sau companie. Daca se gandeste numai la lipsurile, foamea, pe care le are, nu va mai avea timp sa se gandesca la munca. Se va gandi doar cum sa isi satisfaca foamea, cum sa faca rost de bai sa plateasca diverse lucruri necesare si sa isi acopere din cheltuieli, samd. Deci, oferi un salariu competitiv, adica dintre mai multi angajatori care au nevoie de un angajat tu ai putea fi cel care castiga cursa/competitia (oferind cel mai mare salariu) de a-si putea invita la o discutie un potential lucrator?
Pe de alta parte daca oferi un salariu de mizerie te astepti ca angajatul respectiv sa te fure, da, da, sa te fure crunt oricand si oricum poate. Eu la asta ma gandesc cand stiu ca platesc sase sute de lei si oblig angajatul respectiv sa stea in firma minim 12 ore. Logic la ce preturi sunt la alimente, cazare, transport etc, ma gandesc ,,de unde dracu face ala rost de bani sa acopere toate cheltuielile”? Fura de undeva. Logic, 12 ore sta aici, 2-3 ore face pe drum, doarme cam 7-8 si mananca, se spala, face altceva casnic restul de o ora-doua. Pai daca nu mai are timp sa faca, sa produca bani din alta parte, e clar ca ii produce de la mine. In concluzie, ma fura, imi fura clientii, jefuieste ceva, sa umple golul pe care eu constient nu il umplu, nu ii dau mai multi bani.
Sunt tampit? Clar DA! Dar asta e realitatea oricaror patroni, idioti de altfel, cat si a multor companii conduse la fel, tot de idioti. Va meritati angajatii. Culmea si cel mai frustrant pentru voi este ca nici macar nu stiti cat va fura. E hilar, dar daca ati oferi un salariu corect macar ati avea un control al cheltuielilor. Asa, nici macar nu stiti cat pierdeti. Paradox, nu?
Si tot voi intrebati: ce asteptari salariale aveti?