Dupa cum stiti, interactionand destul de mult cu piata online, am ocazia sa descopar si multe anunturi de munca in diverse domenii. Nu pot sa nu observ ca foarte multe anunturi contin invariabil si cuvintele sau cerinta: ,,rezistenta la stres”!
Deoarece pentru multi este neclar ce inseamna stres am decis sa fac o analiza a acestei stari si a cauzelor ce provoaca aceasta reactie.

Principalul factor de stres al umanitatii este RAZBOIUL. Doar daca aveti un razboi in desfasurare, in firma, se justifica anuntul: ,,caut persoana rezistenta la stres!” Altfel…

In literatura de specialitate observam:
Factori de stres la locul de munca
Printre factorii obisnuiti ai stresului la locul de munca se numara: lipsa controlului asupra muncii, solicitarile necorespunzatoare pentru lucratori/angajati si lipsa sprijinului din partea colegilor si a conducerii.

 – Factor cauzator de stres la locul de munca: Stilul de conducere – lipsa unor obiective clare, slaba comunicare si lipsa de informare în cadrul organizatiei,
neconsultarea si neimplicarea angajatilor în schimbarile si modificarile de la locul de munca, lipsa sprijinului din partea conducerii.

Analiza: Stau si ma gandesc, daca ati mentionat deja ca aveti nevoie de un om rezistent la stres, iar literatura de specialitate arata ca ,,stilul de conducere” este un factor clar de stres, oare asta nu arata, fara urma de echivoc, ca va conduceti firma/societatea haotic? Ca nu sunteti in stare sa va fixati niste obiective clare, pe care sa le comunicati si angajatilor (lipsa de comunicare), ca folositi angajatii haotic in cele mai nepotrivite momente si posturi si nici macar nu ii ascultati atunci cand incearca sa optimizeze sau sa imbunatateasca procesul muncii. Cine credeti ca ar dori sa munceasca in asemenea conditii? Opriti-va o secunda si analizati: oare nu sunteti singurul dobitoc care provoaca haos si stres? De ce o faceti? Nu sunteti in stare sa conduceti o firma sau un departament fara a provoca stres in jurul dumneavoastra? De ce cereti rezistenta la stres, sunteti prea incompetent?

  – Factor cauzator de stres la locul de munca: Statutul, rolul în organizatie, Cariera si Capacitatea de decizie/controlul – statut neclar în organizatie, obiective si prioritati contradictorii, incertitudine în evolutia carierei, statut incert si lipsa recunoasterii, nesiguranta locului de munca, slaba participare la luarea deciziilor, lipsa posibilitatii de control asupra propriei munci.

Analiza: Stiti, cand cineva lucreaza intr-o echipa, intr-o comunitate, presteaza o munca potrivit pregatirii sau experientei sale. Cand angajati pe cineva pe un post, comunicati si recunoasteti pozitia pe care este angajat. Se numeste pozitie/post, loc de munca, tocmai pentru ca apare intr-o lista de ierarhizare (este o ierarhie acolo) un nivel la care se afla fiecare. Statutul neclar arata tocmai ca nu ati comunicat sau ,mai rau, nu ati respectat pozitia pentru care ati angajat un om. Nu trebuie sa va spun eu ca: puneti fetele de la contabilitate sa faca cafeaua, ca puneti soferii sa faca cumparaturi in firma, ca puneti inginerii sa dea zapada iarna, ca… etc, etc. Prin alterarea statutului, ca factor de stres, sa recunoasteti si pozitia unora ca sefi de lucrari, pozitie pe care o subminati cu orice ocazie. Urlatul in firma ca ii dati pe toti afara si aduceti altii, este un factor major de stres, mai ales ca lipsa recunoasterii aportului adus de munca prestata de catre angajat creaza frustrari. Exemplific o recunoastere a aportului in alte societati: la fiecare trei luni se aduce o marire de salariu cel putin egala cu inflatia sau cu modificarile de preturi din jur (este stresant de jenant sa cereti contabilei sa majoreze si sa rotunjeasca preturile la produsele/serviciile vandute de dumneavoastra iar salariile angajatilor sa nu le majorati, ,,vindeti paine, iar in urma majorarii pretului la combustibil, decideti sa cresteti pretul la paine de la 1 leu la 1,20… Ce credeti ca gandeste angajatul?… Mie nu imi creste salariul, dar imi cere bani in plus pe paine”). Continuand exemplificarea exista la unele firme si metoda capitalizarii ,,cu fiecare luna petrecuta in firma, iti creste un activ – 1% raportat la salariu, cand pleci sau cand incetezi activitatea primesti ce ai acumulat).
Acum… toata lumea stie ca sunteti directorul general, dar asta nu va face ,,general” de osti, titulatura nu are nimic de-a face cu capacitatea de decizie si de coordonare. Daca intr-un razboi ati avea posibilitatea sa ii impuscati pe subordonati (generale!) aici puteti doar sa ii concediati (nu sa ii dati afara, din tara, din oras, din viata, asa cum cred multi). Faptul ca vedeti la usa mii de oameni care, chipurile, abia asteapta sa munceasca la dvs in firma si ca amintiti acest lucru de douazeci de ori pe zi angajatilor, ma face sa intreb, de ce oare i-ati mai angajat pe acestia? Faptul ca ii amenintati cu eliminarea (ii dati afara, ha?) arata doar ce dobitoc analfabet si credul sunteti… inca va credeti general de osti si va vedeti cu arma in mana eliminand (in)subordonatii. Chiar nu intelegeti ca ati pus un anunt prin care cautati un om rezistent la stres, deoarece traiti o iluzie si dorinta sa angajati carne de tun… bai, generale!

 – Factor cauzator de stres la locul de munca:  Programul de lucru – program de lucru inflexibil, aparitia imprevizibila a unor supraîncarcari ale sarcinii de munca, ore de lucru suplimentare neplanificate, lucrul suplimentar excesiv.
Analiza: Cu toate ca lipsa unor obiective clare duce la lipsa unei programari a activitatilor eficienta, asa cum am spus si mai sus, lipsa unei intelegeri a sistemului de normare si de lucru duce in mod evident la un factor de stres major. Poate acesta ar fi cel mai grav factor de stres din zilele noastre, senzatia acuta de lipsa de timp. Timp pentru a face orice… chiar si pentru odihna. Fac o paranteza (voi reveni cu un articol despre pauza de masa in societatile comerciale, prost inteleasa si aplicata – un abuz). Revenind la subiect, haosul de lucru, implicarea in relatiile firesti de munca si implicarea, in procesul de coordonare a activitatii, bazata doar pe emotii (sincer, cati aveti o scoala de management?) duce la abuzul fizic si intelectual creat de epuizarea la locul de munca. Cred ca toata societatea vede acest lucru zi de zi. Eu caut de zece ani o societate care sa foloseasca un sistem de normare a muncii. Sa evalueze performanta (atentie, a evalua nu inseamna a solicita performanta) si sa o foloseasca optim. Inutil sa va spun ca nu functionam pe principiul Duracel, stam doua zile lejer la munca si muncim pana la epuizare urmatoarele doua-trei, apoi ne incarcam duminca, acasa. Am mentionat deja ca lipsa unei educatii manageriale (scoala) duce la slaba exploatare si aglomerarea unor etape in procesul muncii si perturbarea timpilor de lucru. Insist pe acest aspect si va indemn sa mergeti cel putin de curiozitate la niste cursuri de management. Si analfabet si nepregatit si emotiv si haotic deja bateti in cuie stresul. Problema este ca il bateti pe spatele angajatilor. Inchei cu aceeasi constatare: doriti un om rezistent la stres pentru ca… Pentru ca sunteti slab pregatit?

Nu mai trebuie sa mentionez ca stresul sta la baza fluctuatiei mari de personal, al erorilor de executie, al productivitatii scazute, etc.
Daca recunoasteti existenta stresului in organizatia dumneavostra de ce cautati oameni rezistenti la stres (mercenari) cand in mod normal ar trebui sa cautati sa eliminati factorii perturbatori, cauzatori de stres, si sa folositi oameni performanti in activitatea curenta. Optimizati procesele impreuna cu angajatii si obtineti rezultate superioare.
Nu stiti cum, sunati-ma, va ajut!
Optimizare, performanta, rezultate, cu un singur click.
By CVA