De ce privin noi cu indulgenta greselile de exprimare?

La noi se face haz de ,,Rica nu stia sa zica, rau, ratusca, ramurica…” insa la celelalte natii se incearca corectarea atat a problemelor de vorbire, cat si a greselilor de exprimare.
Noi nu suntem toleranti cu greselile, noi suntem prosti. Nu am aflat ca aceste lucruri se pot corecta. Cine sa ne educe? Acesta este motivul pentru care avem atatia analfabeti, exclusi social (raraitii si sasaitii, ca si balbaitii, sunt exclusi de societate si devin o bataie de joc a celor ce sunt mai potenti). Asta e realitatea! De ce nu i-am ajuta pe acestia sa stea pe acelasi loc cu elita, cu cei inzestrati? In aceeasi banca cu cei normali. Cu siguranta acestia nu doresc sa ajunga niste paria, niste erori, niste exclusi. Nimeni nu doreste acest lucru. Insa asta se intampla zilnic, iar acestia refuleaza in exprimari de tipul: ,,Esti tu destept?”, ,,Gramar nazzi”, ,,profesore” samd. Asta nu face decat sa ii adanceasca mai mult in sentimentul ca sunt diferiti de ceilalti si ca lumea are ceva cu ei. De aici pana la frustrare, sentimentul de neputinta si culminand cu furia, nu este decat un pas. Observati cum acestia sunt si foarte agresivi. Furia si sentimentul izolarii ii face sa reactioneze violent. Si toate astea pentru ca nimeni nu a incercat sa ii ajute sa vorbeasca corect.

Pentru agramati.

Sa nu ne mai ascundem dupa texte ce denota infatuare, ca nu puteti exprima ironia din cauza limbajului. E simplu, nu stiti sa scrieti si sa vorbiti corect romaneste.
La intrebarea ironica in spatele careia se ascunde orice agramat (caci asta sunteti, agramati si nu trebuie sa va suparati deoarece o demonstrati din plin): – Esti tu destept? Raspunsul este – Da, si incerc sa te ajut si pe tine.
Daca noi, romanii, am ridicat la rang de ironie sclipitoare si de aroganta fericita comentariul penibil facut atunci cand cineva te corecteaza si te indruma, spre a sti sa vorbesti sau sa scrii corect, ei bine, englezii va faulteaza ori de cate ori folositi un cuvant gresit. Nu avansati la job, nu va gasiti un loc de munca mai bine platit, va privesc colegii ca pe gunoaie?… ei bine, invatati sa vorbiti corect. Daca in romana nu stiti sa va exprimati corect, in engleza nici nu vreau sa imi imaginez cum va exprimati. Nu uitati, englezii cu toate defectele lor sunt o natie mandra. Stricati-le si pociti-le cuvintele si va vor arde de cate ori vor avea ocazia.

Unul dintre profesorii mei mi-a spus urmatoarele: Adu-ti aminte de My Fair Lady. Nu a facut impresie si nu a reusit prin munca asiduua si nici prin donatii, ci printr-o exprimare corecta. Atat! A invatat doar sa se exprime corect. Un profesor de fonetica se indragosteste de indaratnica sa eleva: o florareasa, pe care o transforma dintr-o femeie simpla, lipsita de educatie, intr-o adevarata doamna… invatand-o sa se exprime corect.
Atat de simplu!

By CVA