Doar pentru a intelege la ce nivel de inteligenta va aflati, incercati sa intelegeti ce activitati va preocupa si ce activitati desfasurati!
Sa analizam putin invaziile binecunoscute:

– Jocurile cu bile care explodeaza ,,Culoare la culoare” (binecunoscuta Zuma);
– Jocul cu adunari (mar+banana+cirese=10)
– Jocul cu bila in bat (Kendama);
– Jocul cu rulmenti si echilibru (Fingerspinner)

Toate aceste jocuri se adreseaza unui nivel de inteligenta ,,pentru copii de 6-9 ani” sau unor copii cu grave deficiente psihomotorii.

  • Jocul de alaturare a culorilor, cat si cel de alturare a formelor geometrice este recomandat copiilor de 2-4 ani pentru dezvoltarea aptitudinilor de asociere si potrivire. Stiti jocurile cu acele cutii cu decupaje de diferite forme unde trebuia sa bagi un cub, un triunghi sau o sfera, fiecare sa se potriveasca in decupajul formei? Ei bine, acelea sunt pentru copii cu varste intre 2 si 4 ani. Dupa 4 ani se presupune ca acel copil nu mai incurca triunghiul cu patratul si a inceput sa asocieze culorile astfel incat isi poate alege doua sosete de aceeasi culoare. Daca voi va testati abilitatea de a asocia culori dupa varsta de 30 de ani, eu ma intreb cum va gasiti doua sosete la fel dimineata?
  • Jocul cu fructe, legume si alte obiecte ce capata o valoare numerica si care grupate dau o suma, apoi prin regrupare trebuie sa calculam noua suma rezultata… ei bine, aceste jocuri sunt pentru varsta de 6-9 ani, pentru copiii ce nu au inteles inca lucrul cu numerele. Se mai numesc si socotitori pe degete. Cunoastem ca lucrul cu numere este abilitatea de a lucra cu elemente abstracte, adica asociem unei reprezentari o valoare fixa, respectiv unui desen abstract, cifrei 4 sau 7, o valoare prestabilita. Abstract, care este gandit, prezentat, in mod separat de infatisarea materiala! Patru mere sunt usor de identificat si numarat, dar cum exprimati cifra 4 intelegand ca este formata din trei linii, sau cifra 7. Aceasta asociere se dezvolta intre 6 si 9 ani, atunci cand copilul invata sa citeasca, sa scrie si sa calculeze prin atribuirea unor valori liniilor trasate pe caiet. Atentie! Nu sunt elmente de logica! Sunt strict elemente de asociere si valori. Intrebarea retorica: Voi cum faceti cand cumparati un pachet de tigari, doua beri si o paine? Egal 20 lei! Asociati si calculati: Doua pachete de tigari, patru beri si trei paini! Acum intelegeti la ce sunt utile aceste jocuri? Va ajuta!?
  • Jocul cu bila in bat.Un joc pentru a dezvolta îndemânarea și coordonarea ochi-mâna. Se adreseaza acelorasi categorii de varsta, cat si celor cu deficiente psihomotrice. Jocurile de indemanare se recomanda copiilor cu varste intre 4 si 6 ani. Ca le puteti juca si la 50 de ani nu va opreste nimeni. Insa ar trebui sa intelegeti ca dupa sase ani ar trebui sa aveti deja dezvoltata aceasta indemanare. Iar coordonarea ochi-mana este necesara atunci cand mancati, de exemplu, ca sa nu va bagati furculita in nas sau in ureche. Se presupune ca mancati singuri, nu?
  • Jocurile de echilibru si dinamicitate se adreseaza copiilor cu varste intre 4 si 10 ani, in special celor cu probleme de spatialitate, echilibru si incredere in sine. Sa retinem ca aceste jocuri se adreseaza celor cu tulburare de deficit de atenție, hiperactivitate sau anumite forme de autism. Faptul ca poti ,,invarti” (termenul corect este <a actiona>), un element dupa propria vointa aduce o stare de calm si de incredere in sine. Adica aceste elmente care pot fi actionate usor si care raspund rapid comenzilor noastre ne ajuta sa avem o stare de echilibru si calm. Apasam butonul si se aprinde lumina, apasam din nou si se stinge! Cele care dezvolta o miscare ce dureaza in timp (spinner-ul) ne ajuta sa dezvoltam o capacitate de rabdare. Se testeaza capacitatea de asteptare pana la finalizarea miscarii. De exemplu, apasati butonul liftului si va apuca nervii cand vedeti ca nu se intampla nimic. Ei bine, intre imprimarea miscarii (actiunea de a apasa butonul) si sosirea liftului la etaj, exista o perioada de timp de asteptare. Aceasta asteptare se educa prin folosirea unui obiect de tipul titirezului. Cam pe la 5 ani! Se presupune ca dupa varsta 10 ani toata lumea a dobandit rabdarea si orice copil si adult intelege ca dureaza ceva timp sa realizezi sau sa se intample un lucru.

Mai sunt cunoscute si ca elmente de dezvoltare a motricitatii fine. ,,Motricitatea fina a mainilor a fost asociata de psihologi si pedagogi cu dezvoltarea intelectuala a copilului. Astfel, copiii care sunt stimulati sa-si dezvolte motricitatea fina a mainilor au parte de o dezvoltare mai rapida a creierului. S-a demonstrat ca un copil cu o motricitate fina bine dezvoltata are o gandire si o imaginatie bine dezvoltate, vorbeste bine si are o memorie buna.”
Asa ca, va invit sa va jucati cat mai mult!

By CVA
Sursa citata: centruldeparenting.ro – Ana Batca