Dragi colegi,

Fosti, actuali si viitori colegi in marketing si nu numai.

Incetati sa mai munciti gratuit in speranta unei angajari.

Timpul vostru chiar are valoare, fiecare ora muncita are valoare. Fiecare ora muncita la un angajator ii aduce acestuia profit. Ii aduce acestuia un beneficiu. Experienta nu se capata prin munca neplatita. Un stomac flamand nu va invata nicodata nici cel mai mic lucru. Daca te gandesti ca nu ai bani de abonament, nu ai bani de paltit chiria sau nu ai bani sa poti cumpara orice altceva, atunci cu siguranta nu inveti nimic la firma care ti-a propus sa lucrezi fara bani. Internship-ul, pe care agresiv si persuasiv il promoveaza firmele pe diferite retele de socializare, este ilegal in Romania.

 Munca neplatita este ilegala in Romania.

Legal, orice firma este obligata sa incheie un contract de munca cu orice persoana care presteaza o munca in folosul firmei.

Nu confundati stagiul de practica din timpul facultatii, cu aceste internship-uri. Stagiul sau perioada de practica se realizeaza in cadrul unui program si a unei convenţii-cadru (document legal) incheiat intre facultate si partenerul de practica, firma. Lipsa acestei conventii-cadru pentru anul scolar in curs arata ca firma nu are incheiat nici un acord cu facultatea si ca actioneaza ilegal prin atragerea de forta de munca neplatita folosind anunturi mincinoase.

Reclamati aceste anunturi la ITM (Inspectoratul Teritorialde Munca al Municipiului Bucuresti) si inselatoriile vor inceta.

Vreti sa capatati experienta si implicit sa invatati practic sa lucrati in domeniul ales? Ei bine, exista posibilitatea de a va anagaja ca ,,juniori”. Solicitati acest lucru firmelor, angajare legala ca ,,incepator” sau ,,fara experienta” in domeniul ales. Veti negocia un salariu mai mic decat al unui specialist, dar cel putin veti incasa ceva.  Cereti angajatorilor sa fie corecti cudumneavostra, sa va asigure un venit, cat si sa va asigure un istoric in campul muncii.

Adeverinta de internship nu exista in legislatia din Romania si nu arata ca stiti sa faceti ceva.

Nu va temeti de faptul ca nu aveti experienta. Solicitati angajatorului o intalnire informala (de discutii libere) in care sa va cunoasteti si sa poata observa cat si cum ganditi. Cel care va aprecia cum ganditi va va angaja oricum… cu atat mai mult cu cat orice angajator isi doreste sa isi formeze oamenii potrivit cu ideologia firmei.

Fiti constienti ca angajatorul stie deja ca nu aveti experienta. Drept dovada – anuntul persuasiv in care unul dintre ei va momeste sa lucrati 3-6 luni la el pentru a capata experienta (a capata ce? Experienta!). Deci, daca acesta stie deja ca nu aveti experienta, sa nu va speriati ca va cere experienta in domeniu. El doar are nevoie de forta de munca, mana de lucru. Vreti sa munciti? Banuiesc ca vreti sa primiti si bani pentru munca depusa.

Logic, daca, deja, angajatorul este constient ca nu aveti experienta, atunci aceste anunturi cu internship-uri pentru  a capata experienta nu sunt oare doar metode de exploatare a celor ca voi, fara experienta?

Verificati printr-o simpla cautare pe google numele firmei si cuvantul internship. Veti observa, cu usurinta, ca multe firme practica aceasta strategie repetitiv, la fiecare 3 luni. Nu cauta decat sa foloseasca mana de lucru gratuit.

Trimiteti-va CV-urile sau doar o scrisoare de intentie in care sa mentionati si suma pentru care sunteti dispusi sa lucrati in firma respectiva. Fiti doar realisti in exprimarea sumei (nu degeaba exista structura de entry-level, middle sau junior si senior. Nu munciti gratis!

Nici una dintre aceste firme, ce plang dupa munca gratis, nu a venit in cei trei-patru ani de facultate sa va ofere un covrig. Sa va cumpere un manual. Sa va plateasca o restanta. Pentru ei nu ati existat… si nu existati nici astazi, decat daca acceptati munca gratuita.

Totul are valoare, inteligenta voastra, efortul vostru. Timpul vostru!

#MyTimeHasValue

By CVA