Cum se stropeste in Bucuresti si care sunt efectele!

Citeste si partea intai: Praful din Bucuresti
Acesta este partea a doua!
De buna seama, toti cei care am fost plecati din Bucuresti, oriunde in alt oras sau in alta tara, am putut observa curatenia si lipsa prafului de pe strazile acelor orase! Ma gandesc ca Bucurestiul se afla la o margine de desert sau ca locuiesc intr-o cariera de piatra, de este atat de mult praf pe strazi si in casele noastre.
Plambandu-ma prin oras am vazut, cateva seri la rand, niste cisterne care stropesc strazile principale. Impropriu spus stropesc, ci mai mult picura apa pe strazi, pe asfalt.
Urmarind cu atentie aceste cisterne mi-am amintit de evenimente asemanatoare vazute in alte parti. Acolo, cisternele respective chiar stropesc, cu un jet puternic, asfaltul, indepartand praful si mizeria depuse in timpul zilei. Volumul de apa duce la canal tot acest praf depus pe asfalt.
Facand o comparatie, nu pot sa nu observ diferenta de procedura si lipsa de eficienta de care dau dovada cei care au fost angajati sa faca aceasta treaba in Bucuresti, dar mai ales in sectorul 2. Dar aici nu este vorba doar de o lipsa de eficienta ci chiar de un lucru contrar. La noi, aceasta practica de picurare a apei pe asfalt are un efect dezastruos. Nu numai ca nu spala asfaltul de praf, ci tocmai aceasta pelicula de apa picurata face ca tot praful din aer sa se depuna exact pe locul unde mai tarziu, de-a lungul zilei, vor trece mii de roti faramand grauntele de nisip transformadu-le in acest praf lipicios ce ne intra in case si in plamani.
Ma tot intreb de ce au fost modificate aceste cisterne, care in loc sa stropeasca cu jet puternic de apa, au ajuns sa picure apa. Efectul il vedem, mai mult praf!
Am fost curios si m-am oprit langa o astfel de cisterna si am vazut ca acea duza de presiune fusese eliminata si inlocuita cu o teava simpla. Normal ca aceasta modificare impreuna cu debitul mic de apa fac ca cisterna sa nu mai functioneze in parametri si doar sa picure apa pe asfalt, in loc sa curete cu jet de apa asafaltul, de praful depus.
Motivele le banuiti cu totii, asa cum vedem zilnic in Romania. Cu un plin de apa ,,picurat” stropesti mai multi kilometri de asfalt. Planul si cerintele sunt sa te deplasezi din punctul A in punctul B. Daca stii cum sa o faci atunci stropesti distanta la un singur drum.
Daca s-ar folosi jetul cu presiune, atunci apa din cisterna s-ar consuma mai repede si ai avea nevoie pentru aceeasi distanta de doua sau chiar de trei drumuri. Drumuri ce implica un consum marit de combustibil.
La un singur drum economisesti diferenta de combustibil!
Efectul insa este un dezastru pentru Bucuresti si pentru locuitorii sai. Praful ce se depune pe pelicula de apa, picurata pe asfalt, este macinat de masinile ce trec zilnic pe acolo si ne omoara incet, dar sigur.
Acesta este unul dintre motivele penttru care Bucurestiul este una dintre cele mai poluate metropole.
Distribuiti acest mesaj, poate cineva va intelege si vom vedea o schimbare si un oras mai curat.
Stop picurarii, folositi jetul!

Iar daca vreti sa stiti de unde este atata praf in Bucuresti cititi ,,PRAFUL